mamaš
-
História
Stručné dejiny opitosti
Mark Forsyth: Čo ľudia pili? Koľko pili? A prečo? Mark Forsyth putuje v čase a rozpráva príbeh o tom, že alkohol bol súčasťou každej civilizácie… a s ním aj opitosť. V niektorých kultúrach bolo pitie spojené s náboženstvom, inde so sexualitou, …
-
História
Kam aj kráľ chodí pešo
Daniel Furrer: Kde strávime v priemere viac ako rok života? Presne tam, kam aj kráľ chodí pešo. Dejiny toalety sú dejinami ľudstva…
-
Detektívky
Ukradnutá úroda
Tom Hillenbrand: Po kulinárskych krimi Diabolský plod a Červené zlato je tu ďalší prípad Xaviera Kieffera!
Hviezdny šéfkuchár si na jarmoku v Luxemburgu otvorí stánok so zemiakovými plackami a teší sa z … -
Sci-fi, fantasy, horory
Stretnutie s Rámom
Arthur C. Clarke: V roku 2131 sa z hĺbky vesmíru vynorí neznáme teleso. Rýchlo sa stane stredobodom záujmu vedcov a dostane meno Ráma. Valec mimoriadnych rozmerov rotuje, má úplne hladký povrch a podľa slabého gravitačného poľa je …
-
História
Nahé sochy, bojové slony a tuční gladiátori
Garrett Ryan: Prečo starí Gréci a Rimania nenosili nohavice? Používali ženy antikoncepciu? Verili svojim mýtom? Bol rozvod bežný? Ako chytali levy pre Koloseum? Čo sa stalo s Rímom po páde ríše a kde je hrobka Alexandra Veľkého?…
-
Iné
Prečo to Nemci robia lepšie
John Kampfner: Robia to Nemci lepšie? Ak áno, prečo?
Nemecko vzniklo len pred 150 rokmi z rozdrobených mestských štátov a štátikov. Žiadna iná európska krajina však nemala takú búrlivú históriu a zároveň nedosiahla … -
Šport
Mechanik
Marc ‘Elvis’ Priestley: Zoznámte sa s Marcom „Elvisom”” Priestleym, bývalým mechanikom číslo jeden tímu McLaren, a strojcom úspechov tých najlepších jazdcov Formuly 1.
Mechanik odhaľuje škandály a tajomstvá, ako … -
História
Čo sme robili v posteli
Brian Fagan, Nadia Durrani: Nazrite pod perinu fascinujúcich dejín postele. V tejto pútavej knihe sa Brian Fagan a Nadia Durrani venujú nekonečne rozmanitej úlohe postele v dejinách ľudstva. Posteľ bola miestom, kde sa nielen spalo, …
-
Detektívky
Červené zlato
Tom Hillenbrand: Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len …